Stolnotenisti SR zdolali Estóncov a postúpili do baráže o postup na ME

07.03.2017 Celý región

Bratislava 7. marca (TASR) - Slovenskí stolnotenisoví reprezentanti zvíťazili v ich štvrtom zápase E-skupiny kvalifikácie ME 2017 v Bratislave nad Estónskom 3:0 a zabezpečili si účasť v baráži o elitnú Championship divíziu. V nej sa stretnú s Anglickom, prvý duel odohrajú 11. apríla vonku, odveta je na programe o sedem dní neskôr na domácej pôde.

Zverenci trénera Jaromíra Truksu v utorok mohli zabojovať len o baráž, keďže Švédi už v predstihu vyhrali E-skupinu. Na istý postup do nej im stačili proti pobaltskej krajine vyhrať len dva sety, keďže v Tallinne triumfovali 3:0 a stratili iba set. Pred domácim publikom však boli v pozícii jasného favorita, čo aj potvrdili. Prvý bod zabezpečil Ľubomír Pištej, ktorý si ako 148. hráč svetového rebríčka poradil s 467. Toomasom Libenem 3:0 a rovnakým výsledkom sa skončili aj ďalšie dva duely. Finalista MSR Samuel Novota zdolal Aleksandra Smirnova a triumf spečatil čerstvý majster Európy vo štvorhre Alexander Valuch proti Aleksandrovi Lušinovi 3:0.

"Skončili sme na druhom mieste, chceli sme byť lepší, ale prvý zápas so Švédskom to rozhodol. Treba sa pripraviť na baráž, ktorá bude s Angličanmi. Musíme vybrať najlepšiu zostavu, budem ju meniť. Určite bude hrať Wang, keď bude zdravý, tak isto budem počítať aj s Bai Hem. Angličania budú favoriti, ich hráči sú vysoko vo svetovom rebríčku. Ale bol by som rád, keby sme postúpili," povedal tréner Truksa.

"Bola to povinná jazda, ale aj také treba absolvovať. Sme radi za víťazstvo. V baráži nás čakajú Angličania, ktorí skončili tretí pred rokom na majstrovstvách sveta, takže sú veľmi kvalitní. Čo sa týka vzájomných duelov, sme na tom proti nim celkom dobre a určite to bude vyrovnaný dvojzápas," povedal Pištej.

Európsky šampionát v roku 2017 sa uskutoční v termíne 13.-17. septembra v Luxembursku. Na turnaji sa predstavia všetci účastníci kvalifikácie, rozdelení budú do kvalitatívnych divízií. V elitnej Championship division sa predstaví desať víťazov kvalifikačných skupín, plus piati víťazi baráže a Luxembursko ako organizátor podujatia. Baráž sa hrá systémom doma - vonku a kvalifikuje sa do nej desať tímov z druhých miest skupín.

Muži - E-skupina:

Slovensko - Estónsko 3:0
Ľubomír Pištej - Toomas Libene 3:0 (6, 4, 3)
Samuel Novota - Aleksandr Smirnov 3:0 (10, 8, 8)
Alexander Valuch - Aleksandr Lušin 3:0 (4, 5, 4)

Tabuľka:

1. Švédsko 4 4 0 12:1 8*
2. SLOVENSKO 4 2 2 7:6 6**
3. Estónsko 4 0 4 0:9 4
* - postup do elitnej Championship divízie ME
** - postup do baráže o elitnú Championship divíziu ME


Slovenky prehrali, ale baráž im neušla

Slovenské stolnotenisové reprezentantky prehrali vo svojom záverečnom zápase kvalifikácie ME 2017 v Bratislave s Talianskom 0:3, no i napriek tomu majú istú účasť v baráži o Championship divíziu. V nej nastúpia proti Švédkam, prvý zápas odohrajú vonku 11. apríla, domáca odveta ich čaká o sedem dní neskôr.

Zverenky trénerky Valentiny Popovovej zvíťazili v prvom vzájomnom zápase v Taliansku 3:0, no v odvete im to súperky dokonale odplatili. Pri neúčasti najvyššie postavených Barbory Balážovej a Evy Ódorovej bola jednotkou čerstvá majsterka SR Eva Jurková, ktorá odohrala päťsetovú bitku s Veronicou Mosconiovou, ale nakoniec jej podľahla 2:3. Po nej neuspela ani Tatiana Kukuľková, keď prehrala s Chiarou Colantoniovou 1:3 a Nikoleta Puchovanová nestačila na Giorgiu Piccolinovú 0:3.

"Chýbali nám naše dve najlepšie, takže dostali možnosť reprezentovať naše mladé hráčky a dala som šancu aj dvom juniorkám. Poviem pravdu, čakala som viac. Dúfala som, že to bude vyrovnaný zápas. Jedine Evka Jurková prehrala 2:3, ušla jej koncovka. Určite by bolo lepšie, ak by vyhrala, bola by to taká vzpruha. Myslím si, že tam bola taká tréma, baby to psychicky nezvládli. Najmä Puchovanová, ktorá absolvovala svoju premiéru za reprezentáciu," povedala po zápase trénerka Popovová. Jej zverenky v baráži čaká veľmi silné Švédsko. "Je to najhorší súper, akého sme mohli dostať. Je tam superhráčka Ekholmová, naturalizovaná Číňanka - majsterka Európy a ešte tretia obranárka. Bude to veľmi ťažký zápas aj pre Balážovú a Ódorovú. Budem veriť, že vyhráme," dodala.

Európsky šampionát v roku 2017 sa uskutoční v termíne 13.-17. septembra v Luxembursku. Na turnaji sa zúčastnia všetci účastníci kvalifikácie, rozdelení budú do kvalitatívnych divízií. V elitnej Championship division sa predstaví desať víťazov kvalifikačných skupín, plus piati víťazi baráže a Luxembursko ako organizátor podujatia. Baráž sa hrá systémom doma - vonku a kvalifikuje sa do nej desať tímov z druhých miest.

ženy - I-skupina:

Slovensko - Taliansko 0:3
Eva Jurková - Veronica Mosconiová 2:3 (9, -4, -9, 9, -9)
Tatiana Kukuľková - Chiara Colantoniová 1:3 (-6, -12, 7, -9)
Nikoleta Puchovanová - Giorgia Piccolinová 0:3 (-8, -7, -4)

Tabuľka:

1. Francúzsko 4 3 1 10:3 7*
2. SLOVENSKO 4 2 2 6:8 6**
3. Taliansko 4 1 3 4:9 5
* - postup do elitnej Championship divízie ME
** - postup do baráže o Championship divíziu ME
 

Vyberte región